Nisan 18, 2020 tarihinde yayınlandı
İşlenmiş gıdalar fiziksel sağlığımıza zarar verdiği gibi ruhsal sağlığımızı da etkiliyor. Bu etkiyi nasıl yaptığını anlatalım.
Endüstriyel , işlenmiş gıdalar kolay sindirilebilmesi için bir takım enzimatik reaksiyonlardan geçerek üretilirler. Amaç hızlı yaşanan çağa ayak uydurmak üzere hızlı tüketmek ,beslenmek, lezzeti arttırmak raf ömrünü uzatmak. Bu şekilde tüketilen besinler hemen kana karışıp görevini ifa etmekte. Ancak vücudumuzdaki sistem uzun süreli bir sindirim için hazırlanmış durumda . Bağırsak uzunluğuna baktığımızda bunu daha iyi anlıyoruz. Yaklaşık 10 metreyi bulan bağırsaklar uzunca bir sindirim süreci için kendini hazırlamışken, enzimatik reaksiyonlardan geçmiş (yani emilimi ve sindirimi hızlı ) gıdalar , bağırsaklarında yaklaşık 1 metresinde iş görmemize neden oluyor.. Olması gerekenden fazla hız , vücutta stres tepkisine yol açıyor. Beyin oldukça fazla veriyle en kısa sürede baş etmeye çalıştıkça daha fazla kortizol hormonunun salgılıyor. Sonuç olarak depresyon , anksiyete gibi psikolojik hastalıklara uygun biyolojik zemin hazır hale geliyor.
Kısacası paketli gıdalar, fast food ürünler, hazır şekerler kekler fiziksel sağlığımızı bozmanın yanı sıra stres hormonunun aşırı salgılanmasına neden olarak dolaylı yoldan psikolojimizi olumsuz etkiliyor.
Erbaş,Oytun. Psikiyatrinin Kara Kitabı(İstanbul:Siyah Kuğu,2019), 94-97.